Спортът никога не е излишен в живота на децата ни!

Спортът социализира децата

Християн Немски

Лека-полека мрачното и мразовито време ще се прокрадне във всекидневието ни, което ще затвори нас и децата ни за по-дълго вкъщи. А това неминуемо е свързано с по-малко движение и липса на мускулна активност. Освен това нивото на радост в повечето случаи силно се понижава заради виещия се студ навън и ранното стъмване, така че заедно с вашите деца помислете за удачен спорт, който да ги държи в позитивна и здрава кондиция. И тук, както винаги идва окуражаващата и насочващата ви роля, с която да помогнете на хлапетата си да изберат най-приятното и адекватно занимание. За целта:

* Подкрепяйте ги и им разкажете за ползите от спорта, а след това си поговорете надълго и нашироко каква активност би се понравила на мъника ви. Може би в началото ще трябва многократно да го записвате и отписвате от различни спортни занимания. Но не се отказвайте и все някога ще се появи тази спортна дисциплина, която най-много му допада.

* Не спирайте да обяснявате на вашите деца колко необходима за тяхното здраве е всяка една двигателна активност, чрез която те ще подобрят физическите и умствените си способности, а освен това ще станат по-концентрирани и отдадени на нещата, които съпътстват всекидневието им.

* Важно е да съобразите избора на спорт, който задължително трябва да съответства на възрастта на малчугана ви. Снабдете го с надеждна екипировка и го запишете в център или школа, за която отзивите са в графата на отличните.

* Стимулирайте децата си да ви показват какви нови двигателни умения са придобили, за да усещат, че ги подкрепяте и се интересувате как върви тяхното развитие. Защото за мъниците е важно да бъдат оценявани и по-малко съдени.

* Ако вашият син или дъщеря среща големи трудности в усвояването на спортните техники, поговорете с него/нея, откъде идват проблемите, а след това сортирайте мнения и с треньора на вашето дете, за да се избистрят пречките от всички гледни точки, което ще помогне за оптималното решение на възникналата деликатна ситуация.

* Бъдете нащрек с избора на треньор, защото в много от случаите не конкретният спорт, а именно обучителят е виновен децата да се откажат от даденото спортно занимание. Спрете се на човек, който има опит с детското възпитание, за да не си създавате допълнителни главоболия след време. Тъй като мотивацията в тази крехка възраст не трябва да е свързана с непрекъснат и строг контрол, а с разумни и поощрителни методи, в които липсват гняв и крясъци.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *