Спортът–Начин на мислене и живот

„Истинското огледало на нашия начин на мислене е нашият живот.“
Монтен

В забързаното ежедневие, във водовъртежа за оцеляване и грижа за утрешния ден. В суматохата и хилядите предизвикателства, ангажиращи времето и вниманието ни…, неусетно ден след ден забравяме за една стара и много вярна максима: „Здравият дух пребивава в здраво тяло…“. Днес съвременният човек, сякаш забрави да спортува и отделя все по-малко време за себе си.

Защо е нужно да спазвам хранителен режим и да спортувам…

Спорт, мъж тича

Спортът е важен елемент в живота на всеки от нас. В повече от случаите, вместо да отделим време за спорт (защото го смятаме за загубено време…),  ние лежим пред телевизора или лаптопа и хапваме, за да разтоварим. Радостна е обаче новината, че напоследък все по-често се говори за здравословен начин на живот, който се свързва с храненето и спорта. Говорим за култура на хранене, за подбор и приготвяне на храната.., да влезеш в кухнята не означава просто да „сглобиш“ нещо набързо. Предизвикателствата там са доста големи и кулинарията се оказва цяло изкуство. Необходимо е да знаем кога, как и какво да съчетаваме в хранителния си режим.

Съвместно с него е хубаво да спортуваме, всеки сам може да си отговори –  Защо…?  – Защото спортът ни учи на дисциплина, формира у нас качества като себеуважение и уважение към другите, толерантност и отговорност, концентрация и умение да се справяме с предизвикателствата в живота, стремеж към победа и адекватно приемане на загубите.

Спортът се отразява на:

Здраве. Спортът по своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, да се справи с натрупания стрес. Доброто здраве е неразривно свързано с движението. Редовните тренировки  укрепват тялото, подобряват кондицията, оказват положително въздействие върху психиката, координацията и способностите за концентрация.

Отслабване. Няма по-добро отслабване от това, което се постига със спорт. Ако искаме да отслабнем и едновременно с това да сме здрави, нека спортуваме. Ако гладуваме, рискуваме да получим увиснала кожа, а скоро след диетата да върнем обратно всичко свалено.

Красиво тяло. Всички се стремим да изглеждаме добре, външният вид се отразява и на нашето самочувствие. Красивото тяло не винаги е даденост, понякога трябва малко усилие. Спортът ще извае тялото ни. Дори да нямаме нужда от сваляне или качване на килограми, той ще оформи  мускулите ни и ще изглеждаме чудесно.

Самочувствие. То започва и свършва с начина, по който оценяваме самите себе си. Факт е, че ако не се оценяваме  високо и другите няма да го направят. Положителните промени в тялото, безспорно влияят на самочувствието. Усещаме се по-уверени, по-красиви и по-добри. Имаме сила и желание да се справяме с предизвикателствата, a когато сме в трудни ситуации, по-лесно вземаме решения…

Дисциплина. Дисциплината е важно качество, тя ни учи на търпение, труд и постоянство. Когато сме дисциплинирани се справяме по-добре в живота. Именно чрез спорта ние се самодисциплинираме и изграждаме трайни положителни навици в поведението си.

Търпение и постоянство. За да има резултати, е нужно търпение и постоянство, без тях нищо не би се получило. Ден, след ден упражнявайки любимия спорт, се наслаждаваме на успехи, каляваме характера и волята си.

Релакс. Спортът ни освобождава от негативна енергия и емоции. Чувстваме се заредени и тонизирани. Погледа ни е бодър и свеж. Човек се чувства като прероден, има прилив на енергия и лекота в движенията…, с две думи „нов човек“…

„Погрижи се за тялото си. Това е единственото място, на което можеш да живееш…“ – Джим Рон

Тези думи звучат много мотивиращо, тъй като моти

вацията ни кара да направим първата крачка по пътя, който искаме да вървим. След това създаваме навици за да продължим напред, като за целта е нужно да изчистим съзнанието си от „не мога, ще го направя утре, не му е дошло времето и т.н.“…  Много  важно е човек  да осъзнае, че е добре да се погрижи сам за себе си и своето здраве, защото никой друг няма да го направи.

И като завършек искам да цитирам един велик философ, а именно Сократ, който е казал: „Няма човек, който да има право да бъде аматьор, що се отнася до физическите тренировки. Какъв позор е човек да остарее, без да види красотата и силата,на която е способно тялото му…“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *