Спортът–начин на живот или изгубена кауза: Резултати

Дойде краят на семестъра и всички курсови работи са налице. Време е и вие да разберете до какви заключения достигнах, наблюдавайки и анализирайки резултатите от моята анкета, нужна ми за курсова работа по Маркетинг с интерактивни медии. Извадката е непредставителна, анонимна и с учебна цел. Спортуват ли студентите, редовно обучение, в Стопанска академия? Мъжете или жените са по-активни? Кой е най-предпочитаният спорт? Кои са причините, поради които не спортуват младите хора? Тези и още два пъти по толкова въпроси се въртяха в главата ми, докато издирвах респонденти и трупах резултати. Ето до какво достигнах:

  • 58% от респондентите, попълнили анкетата, са жени, а 42% са мъже.
  • 83% от студентите, участвали в настоящото проучване, са несемейни, 14% живеят с постоянен партньор, без брак, а 3% са семейните.
  • Респондентите, попълнили анкетата, са както следва: 10% от първи курс, 25% от втори курс, 18% от трети курс, 40% от четвърти курс и 8% магистри, редовно обучение.
  • 85,7% са спортуващите студенти; 14,3% не спортуват.
  • Фитнесът е най-предпочитан спорт както от дамите, така и от силната половина. Жените танцуват, а мъжете практикуват предимно боен спорт, футбол и волейбол.

Една от основните цели на настоящото изследване е да се установи точната причина, поради която студентите не спортуват:

  • Жените нямат достатъчно свободно време (вероятно учат), а също така им липсва мотивация. Мъжете, които не спортуват, заявяват, че причината за това е липсата на мотивация. И двата пола изтъкват причини от финансово естество, като вероятно проблем е и липсата на спортна база със свободен достъп за студенти (като изключим тревната площ на стадиона, разбира се).
  • 92% от мъжете с високи доходи спортуват.

Голяма част от респондентите посочват, че не спортуват, защото нямат свободно време. Искам да разбера как по-точно студентите, редовно обучение, разпределят времето си. Защо нямат свободно време за спорт?

  • Студентите отделят много от времето си за семейството и приятелите. (Противно на очакванията ми, че вероятно липсата на спортна активност се дължи на отделяне на много време за учебна дейност, следаудиторна заетост и самоподготовка 😉 )

Следваща цел в изследването ми беше да разгранича групи студенти, според начина им на живот, навиците, отношението към себе си и околните, спортните им възприятия, мотивацията им. В това групиране влизат както активно спортуващите студенти, така и не спортуващите. На база направен Факторен анализ, респондентите бяха разделени в 7 групи:

Първа група „Спортни ентусиасти” – Това са студенти с висока самооценка и самочувствие, спортуващи активно един или повече пъти в седмицата. Спортът им носи удоволствие и чрез него те се забавляват и намират нови приятели. Това е начин на живот, който поддържа тялото и духa им здрави. Този тип студенти желаят да тренират още по-усилено, като основната им цел е не толкова да се харесат на противоположния пол или да се отличат от тълпата, а да се чувстват добре – те тренират за себе си. Втората група„Депресиите” – Това са студенти с изключително ниска самооценка, податливи на депресивни състояния. Те не могат да разпределят времето си, нямат ясни интереси, не се интересуват от нови и вълнуващи неща. Може да се каже, че ако тренират, то те го правят, за да се харесат на противоположния пол. Трета група „Пасивните, трениращи по график” – Студенти, които възприемат спорта като необходима дейност, която поддържа тялото им красиво и здраво. Този тип студенти тренират, но това не им носи удоволствие и въпреки всичко са доволни от постигнатите резултати, изпитват гордост. В тази група говорим за хора, които (според тях) умеят да разпределят времето си. Тези студенти не се хранят здравословно и обичат да си пийват по дискотеките ;). Четвърта група „Отговорни към здравето си” – Въпреки че не спортуват усилено и открито заявяват, че спортът не им носи удоволствие, тези студенти полагат грижи за здравето си – те не консумират алкохол, не пушат и се опитват да се хранят здравословно. Имат нужда да се откроят от масата, да разнообразят живота си, склонни са да спортуват, имат желание, но сякаш нямат достатъчно мотивация. Пета група „Фенове на хранителни добавки” – Какво да кажем за тях, освен че търсят бързи резултати, главно за да се харесат на противоположния пол… и не са особено горди от постигнатите резултати.Шеста група „Раково отделение” – Това е групата на активните пушачи. Тези студенти не се хранят здравословно, водят заседнал начин на живот, употребяват алкохол, не умеят да разпределят времето си, не умеят да работят в екип. Седма група „Комуникатори” – Обичат да са сред хора, да работят в екип. За тях няма граници или ограничения. Ако спортуват, то го правят главно, за да намерят нови приятели.

На финала на настоящото изследване, мога да заявя, че като цяло студентите спортуват, макар и рядко или избирателно. По-активната група без съмнение са мъжете. Основно студентите, както мъже, така и жени, спортуват във фитнес зала. Неспортуващите студенти заявяват, че нямат мотивация или ги мързи, както и че нямат свободно време за спорт. Най-много време студентите отделят за семейството и приятелите си.

А вие спортувате ли? Хм, и защо не?! 😉

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *