Спортът като неразделна част от нашия здравословен живот

В ерата на информационните технологии хората са тормозени от стрес и хронична умора. Ден след ден ние се задълбочаваме в живот без физическа активност. Това е правилно ли? В съвременния свят има толкова много възможности да отидете за спорт, дори и без да напускате дома – велосипедни алеи и велосипеди за упражнения за всеки вкус и цвят. Спортни зали с многобройни направления – танци, фитнес, пилатес и много други. Основното нещо е да определите какво ви харесва. Спорт, упражнения – благоприятно влияние върху нашето тяло, облекчаване на стреса и подобряване на кръвообращението, в резултат на подобряването на мозъчната активност. Сега е модерно да се играе спорт и е прекрасно, човек се развива психически и физически. Ето защо е необходимо да се прави спорт, защото е полезен, интересен и достъпен.

 

Влиянието на спорта върху човешкото тяло:

1. Мускулно-скелетна система. Редовните и редовни класове ще ви помогнат да избегнете такива заболявания като: остеохондроза, артроза, херния. Костите и скелетът като цяло стават по-устойчиви на натоварвания, обемът на мускулната маса се увеличава. Умерената физическа активност оказва положително влияние върху ставите. В процеса на обучение, доставката на кислород на организма се подобрява, съдържанието на енергийни вещества в организма се увеличава. Включва се интензивен метаболизъм. Цялата опорно-двигателна система се засилва. Физическият стрес ще ви възнагради с красива, здрава поза и лесна походка.

2. Нервната система. Поради факта, че тялото преминава от емоции към физически действия, има освобождаване от стрес и невроза. Една проста разходка или лека джогинг значително намалява нивото на емоционалното претоварване. Също така тялото формира нови рефлекси, с помощта на които тялото се адаптира към по-високи натоварвания. С помощта на спортни товари мозъкът започва да реагира по-бързо на външни стимули. Стресът и нервната тежест няма да ви дават повече проблеми. Организмът ще се научи да се справя лесно с тях.

3. Сърдечни и кръвоносни съдове. Спортът принуждава тялото ни да работи с пълна сила. Сърцето и кръвоносните съдове започват да изпомпват повече кислородна кръв. В резултат на това съдовете и сърцето ни стават по-трайни. В същото време, при физическо натоварване, вредният въглероден диоксид се отстранява от тялото.

4. Дихателни органи. При практикуването на спорт се провежда интензивно обучение на дихателните апарати, увеличава се жизненият капацитет на белите дробове. Дълбочината на дишане в обучен човек се увеличава, работата се установява между органите на кръвоснабдяване и дихателните апарати.

5. Имунитет. Когато практикува спорт, тялото на спортиста става по-трайно, защитата на тялото се укрепва и става по-устойчива на инфекции и външни стимули.

Спорт и деца

Липсата на мобилност и заседналия начин на живот оказват неблагоприятно въздействие върху растежа на тялото. Спортът втвърдява детето, го прави по-здрав и силен. Статистиката показва, че децата, които се занимават със спорт, имат по-малка вероятност да се разболеят и са по-толерантни към различни заболявания, включително деца. Започването на спорта в детството насърчава хармоничното развитие на тялото на детето. Също така спортът влияе положително върху психологическото състояние на тялото на детето. Това не е тайна за вас, какво подчертават съвременните ученици, физическото усилие ще насърчи емоционалното освобождаване и подобряването на концентрацията в детето. Спортът е полезен на всяка възраст, затова изберете един урок за себе си и бъдете здрави.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *